Door Arno Mulder – Content Marketeer @ Radyus. Maandagavond stond de 49e editie van SMC050 in het teken van het innovatieve China. Hier in het westen kijken wij vaak een beetje gekscherend naar hen: Ze kopiëren van alles, doen dat met slechte kwaliteit en worden geleid door een overheid die haar burgers nauwlettend in de gaten houdt. Toch loopt zij steeds vaker voorop als het gaat om innovatie, nieuwe concepten en wordt waarschijnlijk de nieuwe leidende economie van de wereld. Ook onze blik op het sociale kredietsysteem berust op veel misverstanden. De twee sprekers van de avond behandelden deze twee onderwerpen en bespraken “Digital Retail in China” en “The Social Credit System”.
Ed Sander – Chinatalk: Digital Retail in China
In het Westen hebben wij op onze smartphones een dertigtal apps die allemaal iets anders doen. Chinese apps als Alipay en Wechat brengen in hun platform alle apps onder in 1 centrale app. De belangrijkste functionaliteit ervan is de mobiele betalingsmogelijkheid. Dat staat in Nederland nog in haar kinderschoenen, omdat wij met de contactloze pinpas nu hetzelfde kunnen. De Chinezen beschikken echter vaak niet over een bankrekening, dus gaat alles via mobiel. Dit betekent dat je in alle grote steden, overal waar je gaat QR codes kan scannen en op die manier betaalt. Dit geldt voor grote retail ketens, convencience stores,tempels, street food karretjes en zelfs bij daklozen. Laatstgenoemde hebben overigens ook een bakje voor kleingeld, maar feit is dat in de steden liefst 87% van de inwoners van mobiel betalen gebruik maakt en dus praktisch geen cash meer op zak hebben.

credit: Youtube
credit: Tech in China
Maar waarom zou je als E-commerce partij zo nadrukkelijk investeren in offline shopping? Omdat de e-commerce markt stagneert. De rek is er – naar verwachting – over 12 jaar uit en dan heeft e-commerce ‘slechts’ 40% van de totale shoppingmarkt in handen. Door het gedrag van de offline consument nauwkeurig te bestuderen, en die steeds meer te bewegen richting online kanalen, kunnen de e-commerce giganten naar verwachting 80 – 90% van de shopping markt in handen krijgen. De verwachting is dan ook dat de scheiding tussen online en offline retail vervaagt en volledig zal overgaan in ‘New Retail’.
Rogier Creemers: Social Credit System
Het nieuws bereikte ons dat de Chinese regering een programma zou zijn gestart waarbij elke burger beoordeeld wordt op basis van zijn of haar gedrag. Dit oordeel zou worden uitgedrukt in een score van drie cijfers en dat is dan het Social Credit van die persoon. Een verhaal wat gretig aftrek vond in de Westerse huishoudens, onder het mom van “wat doen die gekke Chinezen nu weer?”. Volgens Rogier Creemers (o.a. Doctorandus Chinees recht en politicologie) ligt het verhaal iets complexer dan dat. Het idee vind namelijk al zijn oorsprong in de eind jaren 90. Toen kwam het grootste manko van de vrije markteconomie aan het licht: Financiële slagkracht van de burger en diens vertrouwen in de overheid. De burger kon destijds geen krediet krijgen bij de bank, omdat banken destijds hun pijlers op het bedrijfsleven richtten. De burger gaf vervolgens weinig uit en had vanwege gebrek aan een bankrekening de liquide middelen in een schoenendoos onder het bed staan.
Veel corruptie op lokaal niveau
Bovendien zorgde de immense oppervlakte van China ervoor dat lokale overheden en burgers naar hartenlust konden corrumperen. Het ontduiken van straf was eenvoudig doordat er geen BSN-nummers op nationaal niveau bestonden. Enkel op lokaal niveau, waardoor het volgen van de criminelen moeilijk was. Eenmaal betrapt verkaste men naar de volgende provincie en corrumpeerde vrolijk verder. De lokale overheid van een provincie heeft vervolgens een experiment opgezet waarbij goed gedrag werd beloond.

credit: Kevin Hong
Stay off of the blacklists
Maak je het echt bont, dan is de kans aanwezig dat je op een blacklist terecht komt. Dit betekent dat op het moment dat je veroordeeld wordt en je weigert bijvoorbeeld je straf uit te zitten of een boete te betalen, dan kan je ontzegd worden eerste klas te vliegen of te treinreizen, en tevens kan je geen luxe items aanschaffen. Je kon je boete immers niet betalen, dus gaan ook luxegoederen aan je neus voorbij. Het Social Credit System ligt dus iets genuanceerder dan gedacht. Creemers besloot zijn betoog dan ook met een kritische noot richting het kritische westen:
“We live in a scary time, we didn’t expect China to be this big. China was expected to be bad. There were public debates about their use of data. How can a market economy be that successful? That really says something about us. We should look at our own concerns, and how we deal with them. We must ensure that our own society is strong and open and well.”
Het origineel bekijken? Klik dan hier.
Recent Comments