a

not a one trick pony... nieuwe huisstijl webdesign redesign logo illustraties animaties brochures visitekaartjes packaging

Contact

info@arno-mulder.com
+31 (0)6 136 580 43

Volg me

not a one trick pony... nieuwe huisstijl webdesign redesign logo illustraties animaties brochures visitekaartjes packaging

Contact

info@arno-mulder.com
+31 (0)6 136 580 46

Volg me

Je hebt ze vast weleens gezien: de leuke, spannende, hippe, kleine autoreclame. Dikwijls van een autoproducent uit het verre oosten (hoewel de Fransen er ook wat van kunnen). Ze vertellen vaak een vergelijkbaar verhaal: deze auto is ‘fun’ en ‘exciting’. In de reclame worden ze neergezet als echte rijdersauto’s, die het liefst op twee wielen door de bocht gaat. Ze zijn duidelijk gericht op een jong publiek dat in de markt is voor een handige stadsauto. Je ziet in deze reclames nauwelijks – met alle respect – huismoeders van middelbare leeftijd. Hooguit een verdwaalde senior die behoorlijk geshockeerd wordt door dat hippe gedoe. De boodschap is duidelijk: deze wagen is niet gemaakt voor 35 plussers. Een voorbeeld:

Een schot in de roos? Niet heemaal.
Ik vraag me af of dat in de verkoopcijfers terug te zien is. Menig autoreview zal je namelijk vertellen dat deze auto’s totaal niet fun of exciting zijn. Ze zijn zelfs een beetje saai. De zwakke motoren en saaie interieurs zorgen helemaal niet voor pit. Het straatbeeld vertelt je vervolgens dat deze auto’s wordt gereden door een totaal andere groep mensen. Over het algemeen iets ouder dan 35, rijdt 100 op de snelweg en blaast de Mama’s and the Papa’s door de 50 watt speakers. Oké, wellicht chargeer ik hier een beetje. Maar het punt is dat de commercials en haar boodschap naar mijn mening totaal de plank misslaan. Ik begrijp goed dat een vrouw van middelbare leeftijd die in een commercial naar de supermarkt op en neer rijdt niet bepaald sexy is. Maar beeld ze dan in ieder geval af in je commercials, zonder ze voor paal te zetten. Laat ze voor mijn part zien dat ze een tweede jeugd kunnen beleven met die glimmende bolide.  Kom in ieder geval iets dichter bij de waarheid en erken de groep die je auto’s uiteindelijk koopt. Probeer iets anders dan die gestandaardiseerde reclames, want daar zijn er al te veel van.

We have a winner!
Een fabrikant die het wat mij betreft uitstekend doet is: … Skoda! Niet bepaald een sexy automerk maar van hun laatste campagne ‘zaterdag is hard werken’ heb ik genoten.

Natuurlijk is dit een ander type auto maar er wordt in ieder geval een duidelijk verhaal verteld, waarbij de doelgroep direct wordt aangesproken. Het is daarbij een reclame van Nederlandse bodem, wat sneller tot herkenning zal leiden dan een compacte rakker in een Japanse metropool. Het is no nonsens, rechtdoorzee en grappig bovendien. Chapeau, mijn petje af. Zoiets blijft eerder hangen. Teveel van hetzelfde gaat irriteren. Dus mijn advies aan de maker van de kleine hatchback; Wees íets eerlijker over wie je auto koopt. Geef misschien met een knipoog toe dat het fun en exciting gehalte wel meevalt. Maar wees in ieder geval origineel.

%d bloggers liken dit: